Application client Twitter : Gravity

Update : l’application est disponible et téléchargeable ici !

gravity-5800

Gravity est un client Twitter pour Symbian S60 pour le moment en Beta privée.

Il sera disponible pour tous les téléphones sous S60, même pour la 5e édition. Ce client semble vraiment bien foutu et remplacement peut être mon cher Twibble (que j’utilise sur mon E71 en attendant sagement le N97).

Cette application montre les avatars, propose de mettre plusieurs comptes, de créer des recherches, etc…


Khouryrt de Symbian-Guru nous propose une review en vidéo (en anglais mais facile à comprendre) de cette application qu’elle a pu tester en version beta. Cette review est faite avec la version E71 mais les options restent les mêmes

Voici la vidéo en question :

Image de prévisualisation YouTube

Que pensez-vous de cette application ? Vous aussi vous utilisez Twitter ?

Au fait, ajoutez-moi dans vos friends Twitter !

Lire aussi :
  1. Deux applications Twitter (S60 v3 et v5) : Gravity et Twittix
  2. Sym4square passe en v1.2 et avec le support Facebook et Twitter
  3. Sym4Square : un client Foursquare pour Symbian
  4. Vidéo de l’application Associated Press sur N97
  5. Nouvelle version de Gravity avec support de Google Reader

7 commentaires pour “Application client Twitter : Gravity”

    1.
  1. Je trouve cette application canon! Très intuitive!
    Chez moi elle s’est déjà coupée seule sans raisons mais c’est le seul défaut que j’ai pu lui trouver!
    L’envoi d’images vers twitpic est tout aussi bien pensé!
    Je l’utilise depuis qqes mois sur mon n85, en attendant mon n97!

  2. 2.
  3. Bonjour j’avais gravity sur mon E71
    En version démo et ses vraiment top
    Par contre la démo es fini et je sais pas comment menregistrer je suis aller sur mobileways.de pour menregistrer mes la je dois dire que je patoche completement
    Pouvez vous m’aider svp
    Joao

  4. 3.
  5. bonjour
    dsl chu nnovice lol en nokia et telephone high teck
    jai pas saisi a koi sert sette aplication merci

  6. 4.
  7. C’est pour communiquer avec tes contacts twitter.

  8. 5.
  9. Sudah hampir tiga tahun anak-anaknya tidak pulang ke rumahnya. Maka, Umar terdengar satu pekikan atau jerkahan yang dia pun tidak pasti. Dia cuma perlu membuat sesuatu untuk dirinya yang boleh mengisi kekosongan itu, Jibil bagun dari tempat duduknya dan mengenggam-gengam penumbuk kanannya. Agiu yang duduk dalam barisan ke tiga paling kanan kelihatan risau. rasa berdosa kerana memikirkan insan lain saat aku sudah pun bersuami. “Abang dah balik?” tangannya kugapai dan kukucup “Assalammualaikum…” ucap Fakhry memberi salam Aku membalas perlahan “Waalaikumussalam…” Fakhry merenung wajahku sebelum tangannya merangkul bahuku “Cantik isteri abang hari ni…” dia memuji sambil tersenyum seraya memeluk diriku “Abang rasa bahagia dapat memiliki Humaira…” Aku terkedu mendengar luahan hatinya yang luhur dia begitu ikhlas mencintai aku walaupun kami belum pernah berkenalan sebelum ini Ya Allah betapa mulianya hati suamiku kerana menerimaku seadanya Aku tersenyum bahagia lantas membalas pelukannya Suara iqamah yang dilaungkan Fakhry begitu menusuk kalbuku Sungguh indah suaranya menerjah gegendang telingaku “Allahu Akbar…” Fakhry mula mengangkat takbir Aku segera mengikutinya menjadi makmumnya pada solat Maghrib itu Selesai salam terakhir Fakhry mula berdoa “Ya Allah semoga jodoh kami ini adalah yang terbaik buat kami cambahkanlah rasa cinta dalam diri kami terhadapMu agar kami dapat mencintai sesama kami kerana diriMu Berikanlah aku kekuatan untuk menjadi imam dalam rumahtangga ini dan berikanlah Nur Ainna Humaira kekuatan untuk menjadi makmumku dalam rumahtangga ini Sesungguhnya Engkaulah yang telah menciptakan jodoh kami dan Engkaulah yang mengetahui segala sesuatu jadikanlah jodoh kami ini berkekalan hingga ke syurga Amin…” Aku mengaminkan doa Fakhry ada air jernih yang mula bertakung di kelopak mataku terharu mendengar doanya “Ya Allah moga jodohku akan kekal bersama insan yang begitu mulia ini Ya Allah Amin…” aku berdoa sendiri Selesai solat kami sama-sama membaca Al-Quran Fakhry membimbingku dan membetulkan bacaanku itu sebelum kami sama-sama menunaikan solat Isyak pula Malam itu aku sibuk menggantung baju ke dalam almari Menyusun almari itu supaya kelihatan kemas Tiba-tiba aku dapat rasakan ada orang yang memelukku dari belakang “Maira…” suara itu lembut menyapa telingaku Aku berpaling sedikit untuk memastikan insan itu suamiku Ya memang Fakhry yang sedang memelukku saat itu Aku tersenyum sendiri Walaupun Fakhry kelihatan kaku dan pendiam tetapi adakalanya dia boleh menjadi begitu romantik bila bersamaku “Ya abang kenapa” soalku walaupun mukaku mula merona merah dek kerana malu diperlakukan begitu Pelukan Fakhry padaku makin erat “Abang cintakan Humaira” Kata-kata itu begitu lancar keluar dari mulut Fakhry Dia begitu yakin dengan perasaannya sedangkan aku Adakah aku juga mencintainya “Maira cintakan abang tak” soalan itu bagai menjerut leherku Aku sendiri belum pasti dengan perasaanku walaupun ada rasa bahagia yang mula menyerap dalam kalbuku saat bersama Fakhry Aku mengangguk perlahan Mungkin benar ada cinta yang kian bersarang buat Fakhry Aku harus mencambahkan rasa cinta ini buatnya kerana Fakhry begitu ikhlas mencintai aku sedangkan aku tahu dia juga dijodohkan oleh ibubapanya denganku bukan atas kerelaan hatinya sendiri Tapi kini aku dapat merasakan dia begitu rela mencintai aku seorang ajnabi padanya suatu ketika dulu hinggalah saat kami diijabkabulkan Aku harus mencintainya aku tekad Fahkry memusingkan aku untuk menghadapnya lantas tanganku digapai dan dikucup “Terima kasih sayang…” matanya mula berkaca “Abang rasa bahagia sangat” Wajahku dikucup dari dahi turun ke kedua-dua pipiku hinggalah akhirnya hinggap pada bibirku sebelum dia kembali memelukku erat Ya Allah betapa bahagianya perasaan ini adakah ini cinta~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pagi itu aku mula masuk ke pejabat suasana masih seperti biasa Ramai yang datang padaku mengucapkan tahniah Aku merenung tempat Haikal dia tiada di tempatnya Teman sepejabatku berkata sejak berita perkahwinanku tersebar Haikal mula berubah sikap dia lebih banyak berdiam dan mengasingkan diri dari teman sepejabat Aku mengatur langkah ke pantry ingin membasahkan tekak dan bersarapan ala kadar Biskut di pantry bakal menjadi mangsa perutku aku berfikir sendiri Saat melangkah masuk aku melihat Haikal sedang minum di meja dalam pantry itu Aku mengambil beberapa keping biskut dan mug yang berisi air milo yang baru kubancuh lalu melabuhkan punggung berdekatan Haikal Aku tersenyum pada Haikal namun senyumanku hanya dibalas dengan pandangan tajam “Mai bahagia sekarang” soalan yang keluar dari mulut Haikal membuat aku terkdu Wajahnya kupandang Haikal kelihatan kusut tidak seperti Haikal yang biasa kukenali “Mai bahagia sekarang Alhamdulillah kenapa Haikal tanya soalan macam ni” Haikal mendengus “Sebab Haikal tak bahagia sejak Mai berkahwin… ” Aku terdiam dia tak bahagia Aku tidak faham “Maksud Haikal” “Mai jangan buat-buat tanya takkan Mai tak tahu selama ini Haikal cintakan Mai…” Aku terpaku Ya Allah apakah ini benar Insan yang pernah kucintai dulu juga menyimpan rasa yang sama buatku Namun aku takkan mampu menjadi miliknya lagi kerana kini aku hanya milik Aleef Fakhry Aku gelisah tidak pasti bagaimana mahu membalas pada Haikal “Maafkan Mai maafkan Mai Mai tak pernah tahu yang Haikal cintakan Mai…” “Tapi Mai cintakan Haikal juga kan” soalan Haikal itu ibarat belati yang menusuk jantungku “Mai akui dulu Mai pernah sukakan Haikal tapi kini hati Mai cuma milik suami Mai” Akut egas bersuara Tidak mahu Haikal salah faham lagi “Mai akan terima balasan kerana mengecewakan Haikal…” Haikal memberikan amaran lantas berlalu keluar dari pantry Aku terkedu selama ini aku tidak pernah meluahkan mahupun menunjukkan yang aku sukakan Haikal bagaimana dia dapat menelah isi hatiku dulu Ya Allah inikah dugaanMu buatku Aku dan Haikal saling mencintai namun aku hanya mengetahuinya saat aku sudah jadi milik Fakhry Kini aku dapat rasakan segala cintaku buat Haikal sudah lenyap cintaku hanya akan kuberikan pada Aleef Fakhry suamiku Tapi bagaimana dengan Haikal Dia seolahnya tidak mampu menerima kenyataan ini sedangkan sebelum aku berkahwin Haikal tidak pernah menunjukkan tanda yang dia sukakan aku cuma layanannya padaku selama ini memang baik aku fikir dia melayan semua orang begitu mungkin sangkaanku selama ini salah Ya Allah apakah yang Haikal akan lakukan padaku Amarannya itu begitu menggerunkan Ya Allah lindungilah aku dari segala kejahatan ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Petang itu aku bergegas untuk pulang aku segera melintas jalan untuk ke tempat keretaku diparkir ketika tiba-tiba suatu suara memanggilku “Maira” hanya suamiku memanggilku begitu aku terfikir sebelum menoleh Aku dapat rasakan tubuhku ditolak ke tepi ketika itu juga sebuah kereta BMW meluncur laju menghentam sekujur tubuh lalu tubuh itu kelihatan melayang di tengah jalan “Ya Allah” aku menjerit ketika aku tersedar suamiku sudah dilanggar kereta Aku merangkul Fakhry dalam pelukanku darah mula membuak keluar dari luka ditubuhnya air mataku tak henti merembes dari pipi Raunganku begitu nyaring aku tak mampu mengawal emosi lagi Fakhry tersenyum walaupun dia hanya nyawa-nyawa ikan Wajahku diusap lembut “Abang cintakan Humaira selamanya” Kata-kata itu diucapkan sebelum perlahan mata itu tertutup “Abang” aku menjerit semahunya~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ “Suspek yang melanggar suami puan telah dikenal pasti sebagai Haikal Hakimi Abdul Halim Motif langgar diklasifikasi sebagai dendam kami sudah dapat menangkap suspek tindakan undang-undang akan dikenakan terhadapnya” Panjang lebar polis berpangkat Sarjan itu memberikan keterangan Aku hanya mengangguk perlahan Haikal ini rupanya balasan yang dia maksudkan Sanggup dia mahu melanggar aku dan akhirnya Fakhry yang menjadi mangsa aku terkedu Kerana Haikal kini Fakhry terlantar koma di wad ICU aku hanya mampu berdoa agar Fakhry mampu membuka mata semula suatu hari nanti Sebulan sudah berlalu Fakhry masih terlantar Aku setia duduk di sisinya sambil membacakan surah Yassin Air mataku kubiarkan mengalir perlahan di pipi Tak mampu aku menyeka air mata itu lagi Selesai membaca surah Yassin tika itu tangan Fakhry kugapai dan kugenggam “Abang…” aku memanggil lembut “Maira tahu abang boleh dengar kata-kata Maira bangunlah bang Maira rindukan abang Maira akui waktu mula-mula kita berkahwin dulu tak ada sedikitpun perasaan cinta Maira pada abang Maira tak pernah kenal abang sebelum ini susah untuk Maira cambahkan rasa cinta ini untuk abang Tapi Maira terharu kerana abang tak pernah putus asa untuk memenangi hati Maira dan mencintai Maira seikhlas hati abang Sekarang abang bangunlah dan saksikan yang abang dah berjaya sekarang Maira akui yang Maira cintakan abang sepenuh hati Maira” Aku meluahkan isi hatiku yang terbuku selama ini Air mata yang mula laju merembes kubiarkan saja Tiba-tiba tangan Fakhry menggenggam erat tanganku yang sedang memegang tangannya Matanya perlahan-lahan dibuka “Terima kasih sayang…” Fakhry berbicara perlahan dan lemah Aku terkesima Fakhry sudah tersedar aku menjerit dalam hati Aku tersenyum dalam tangisan yang masih bersisa “Doktor” aku memanggil doktor namun tangan Fakhry pantas menarik tanganku dan merangkulku dalam pelukannya “Abang dah sihat mendengar kata-kata Maira” Aku tersenyum malu Perlahan dia melepaskan rangkulannya padaku dan mula merenung wajahku Air mata yang masih bersisa di pipiku perlahan diseka dan wajahku didekatkan ke wajahnya lantas dikucup perlahan “Abang rindu menatap wajah Humaira Abang tak suka melihat wajah Maira yang sedih menyambut abang” Aku tersenyum mendengar kata-kata itu Wajah Fakhry kukucup lembut melepaskan kerinduan yang bertamu ” Maira cintakan abang” Fakhry yang terkesima dengan tindakanku mulai tersenyum “Abang pun cintakan Maira lebih dari Maira cintai abang” Fakhry merangkulku semula dalam pelukannya Rasa bahagia mula mengisi hatiku Sesungguhnya dia imamku izinkan aku menjadi makmumnya Aku tercipta dari rusuk kirinya agar dia dapat menyayangi dan melindungiku Akan kuserahkan cinta ini buat insan yang mencintaiku ikhlas kerana Allah moga jodoh kami kekal hingga ke syurga Terima kasih Ya Allah kerana memberikan jodoh yang terbaik buatku Aku mencintaimu Muhammad Aleef Fakhry… ~TAMAT~ Dia ramah dan senang dibawa bergaul.“Tadi suruh Lea panggil ‘umi’ tapi umi sendiri yang bahasakan diri dengan panggilan ‘auntie’.

  10. 6.
  11. ’ “Abanggggg…. Tengok dia tuuu” Adu Elisya sambil mengoncangkan sedikit lengan Darwish yang sedang membaca surat khabar “Sudah-sudah lah menyakat tu Aqiel Makan cepat kang projek korang langsung tak jadi apa” Aqiel diam apabila ditegur begitu Elisya pula yang merasa kemenangan berada dipihaknya mengangkat ibu jarinya menandakan ‘padan muka’ Kenyitan mata dihadiahkan oleh Aqiel kepadanya* “So nak start from” Soal Elisya pada Aqiel apabila mereka sudah pun duduk di tempat yang disediakan untuk study dalam mini library di rumahnya “Up to you Saya tak kisah selagi subjek tu bukan Sejarah Kalau Sejarah I’m sorry Lagi baik saya pergi tolong Pak Mail buat kerja kat luar” Tuturnya serius walaupun dia tahu Elisya juga tidak menggemari subjek itu Elisya tergelak kecil mendengar omelan Aqiel “Ok Kita ulang kaji dokumen nak” Aqiel yang setia memerhatinya hanya mengangguk “Awak ada bawak past years punya questions tak” Gelengan sebagai jawapan “Wait here Nanti saya pergi ambilkat sana” Jari dituding ke arah rak yang dikhaskan kepadanya untuk meletakkan buku-buku pelajaran “No You sit here I’ll go and get it ok” Aqiel turut sama bangun untuk mengambil buku yang dimaksudkan oleh Elisya itu “Tak apa lah awak stay here Saya pergi ambil” Elisya tidak setuju Ada pula tetamu yang buat kerja “Tak apa lah saya boleh pergi ambil apa Bukan jauh pun” Aqiel masih berkeras untuk pergi mengambilnya Takkan lah nak jadi king pula tunggu semua dihidang di depan “Ok lah kalau macam tu Kat rak paling hujung sana” Elisya akhirnya mengalah apabila temannya itu tetap juga berkeras “Aye Aye madam” Tangan diangkat ke dahi menunjukkan tanda ‘salute’ Elisya sengih Laptop di hadapannya di’on’kan Terpaparlah gambarnya bersama-sama tiga orang ‘abang’nya semasa berada di A’ Famosa yang telah diedit cantik “Awak Kat mana Tak ada pun” Sedikit tinggi suara Aqiel menyoal supaya Elisya dapat mendengarnya “Rak belakang awak tu paling bawah Semua buku koleksi soalan ada kat situ Awak cari lah yang mana satu” Elisya menjawab dengan nada yang sama “Tak adalah subjek PA Yang lain semua ada” Tangannya terhenti pada sesuatu yang menarik perhatiannya Ditarik album yang agak lama itu untuk dilihat isinya Gambar beberapa orang gadis beruniform sekolah berada di taman sekolah agaknya Fikir Aqiel Diteliti satu persatu gambar tersebut Ada Elisya Ini bermakna album ini kepunyaan Elisya bersama rakan-rakannya dulu Elisya yang tidak mendapat sebarang respon daripada Aqiel bangun menuju ke arah lelaki itu Perlahan-lahan dia menghampiri Aqiel yang sedang membelakanginya Entah apa yang dilihat oleh Aqiel sehingga tidak sedar akan kedatangannya Kakinya dijinjing sedikit tangannya diangkat kemudian suara dikuatkan “Ha!” Album yang berada di tangan Aqiel terjatuh akibat sergahan Elisya tadi Elisya yang perasan seolah-olah ada sesuatu yang terjatuh pergi mengambilnya Aqiel sudah takut-takut Pasti dia dimarah nanti Dikutip album itu perlahan Ada getar di situ “Mana awak dapat benda tak berharga macam ni” Tiada nada suara Elisya Aqiel teragak-agak untuk menjawab Dia hanya diam “Tau tak ni lah benda yang paling tak berharga ada dalam rumah ni Satu sen pun berkali-kali ganda mahal daripada benda ni” Elisya cuba mengawal emosinya Satu persatu gambar itu dikeluarkan daripada tempat asalnya Kemudia perlahan-lahan semua gambar itu dikoyak menjadi kepingan-kepingan kecil Aqiel buntu Tak tahu apa reaksi yang perlu ditunjukkan Dia tahu Elisya cuba menahan tangisnya ‘Aku ni pun satu yang ingatkan balik dia dengan perkara-perkara tu buat apa’ Marahnya pada diri sendiri “Wak…” Panggil Aqiel perlahan Tiada respon “Wak… It’s ok if you feel like wanna cry I’ll be here and I promise will be silent” Pujuk Aqiel Hanya itu yang mampu dilakukan sekarang “Sapa cakap saya nak nangis Perlu ke saya nangis kat orang-orang macam ni” Dengan rasa sebak di dada Elisya duduk di karpet berwarna merah dalam mini library itu “Dorang jahat sangat Dorang kejam Dorang take advantage atas kekayaan keluarga saya I rather have no friends daripada ada kawan macam ni They’re too much I hate them Damn” Sedikit demi sedikit kisah lamanya terungkap tanpa dipinta Aqiel melabuhkan punggungnya di sebelah Elisya Hanya beberapa jengkal sahaja memisahkan mereka Bahu Elisya mula terhinjut-hinjut Air matanya sedaya upaya ditahan ‘I can’t cry I don’t want to cry anymore It’s enough’ Tekad Elisya Tetapi apa yang ditekadnya tidak menjadi apabila air matanya mula membasahi pipi yang mulus itu Aqiel hanya tenang di sisinya Tiada apa yang perlu diucapkan Biarlah Elisya mengeluarkan saki-baki kesedihannya itu Biar selepas ini Elisya akan sentiasa senyum tanpa dipaksa Kalau begitu dia lah orang yang paling bahagia di atas muka bumi Tuhan yang agung ini Aqiel memalingkan wajahnya ke arah Elisya apabila tangis ‘adik’nya itu tiada tanda-tanda untuk reda Dihampiri tubuh itu Teragak-agak dia menarik tubuh yang sederhana kecil itu ke dalam pelukannya Kepala Elisya diletak betul-betul di atas dadanya Tiada penolakan di situ Cuma tangisnya makin menjadi-jadi ‘Aku bukan nak ambil kesempatan I just want to calm her’ Bisik hati kecil Aqiel “They want to sell me Qiel They’re evils How could they sell their own bestfriend” Luahnya lagi Aqiel bersyukur sekurang-kurangnya Elisya sedar dengan siapa dia berada sekarang “Yea They’re bad Tapi tak semua orang macam mereka You can’t see everybody like them It’s unfair for those who want to befriend with you Like me” Perlahan ‘like me’ itu dituturkan Tetapi jelas pada pendengaran Elisya “You’re not my friend” Sentap Aqiel mendengar ayat itu ‘Habis selama ni aku’ “You’re my brother I don’t need friends But I need brothers” Katanya serius Lega Itulah perasaan Aqiel ketika itu ‘Ingatkan I am nobody to her’ Fikirnya “No dear You need friends Trust me” Kepala Elisya yang ditutup dengan tudung di gosok perlahan-lahan Elisya yang agak terkejut dengan tindakan Aqiel pantas melepaskan dirinya daripada pelukan hangat itu “I’m sorry Didn’t mean it” Aqiel serba-salah Elisya menggeleng-gelengkan kepalanya Dia juga bersalah Hanya dek kesedihan dia dengan senangnya membenarkan seorang lelaki bukan mahram memeluk dirinya Kedua-duanya diam tanpa kata Aqiel menggaru-garu belakang kepala yang tidak gatal Elisya tunduk sambil bermain-main dengan hujung tudungnya “Saya…” Kedua remaja yang bakal menduduki peperiksaan SPM pada akhir tahun depan bersuara serentak Sunyi sebentar suasana antara mereka Kemudian kedengaran gelak kecil lama kelamaan menjadi semakin kuat “You go first” Tutur Aqiel setelah tawanya reda “Saya baru ingat yang semalam saya ada guna buku yang kita cari tu It’s still in my room I’ll get it Wait here for awhile yea” Elisya bangun sambil mengibaskan sedikit punggung bekas dia duduk tadi “Ok I’ll clean this mess” ‘Sampah-sampah’ yang ‘dihasilkan’ oleh Elisya just now dikutip kesemuanya “Qiel…” Panggil Elisya Aqiel yang khusyuk melakukan ‘kerja’nya berpaling menghadap ke arah tuan empunya suara itu yang sudah berada di pintu bersedia untuk keluar “Thanks for everything I feel better now I’ll think bout what you’ve said” Ucapnya sebelum menutup pintu yang akan memisahkan mereka untuk beberapa ketika Aqiel senyum ‘My pleasure dear’ Jawabnya* “Pak Zaid nak tunggu ke nak balik dulu” Wajah tua di hadapannya dipandang “Abang lama ke” Soalan sebagai jawapan “Sebelum Mid Valley tutup kami balik la” Canda Aqiel Teman di sebelah sudah sengih melihat muka blurr Pak Zaid “Tak ada lah Pak Zaid Lepas Asar kami balik lah” Kesian tengok Pak Zaid yang cuba mengerti gurauannya Pak Zaid mengangguk tanda faham “Kalau macam tu Pak Zaid balik dulu lah Nanti nak balik call lah Pak Zaid datang ambil” “Ok” Aqiel dan temannya melangkah masuk ke dalam Mid Valley seiringan “Where to go” Keadaan sekeliling yang dilimpahi dengan pelbagai orang diperhati Suasana ini wajar apabila tiba musim cuti sekolah “I’ve no idea Awak yang ajak saya keluar kan You decide it” Jawab Elisya Semalam dia mendapat panggilan telefon daripada Aqiel yang mengajaknya keluar jalan-jalan hari ini Selepas mendapat kebenaran daripada abangnya mereka memutuskan untuk ke Midvalley Pernah menjadi isu percakapan mereka tentang nombor telefon Aqiel yang pernah ‘naik’ dalam telefon bimbit Elisya Setelah didesak beberapa kali Akhirnya Aqiel memberitahu bahawa dia memperolehi nombor telefon gadis itu daripada Darwish semasa mereka berada di airport “Tengok wayang nak tak Karate Kid” Cadang Aqiel Sejak melihat iklannya di televisyen Aqiel bertekad untuk menontonnya di pawagam Elisya menganggukkan kepalanya tanda setuju Dia juga berminat untuk menonton filem aksi lakonan Jackie Chan itu Sampai sahaja di hadapan pawagam barisan yang beratur untuk mendapatkan tiket masing-masing agak lah ramai Mereka hanya pasrah dan menyambung barisan itu “Qiel” Tegur satu suara Serentak Aqiel dan Elisya memalingkan tubuh mereka ke arah tuan yang menegur Aqiel Terpamer riak terkejut pada kedua-dua wajah remaja itu Namun riak terkejut itu lebih jelas pada pada wajah Elisya ‘Harith’ Serunya dalam hati “Hey Kau buat apa kat sini” Aqiel cuba beramah dengan teman baiknya “Laaa… Aku pun beratur sini juga kan Then aku pun nak menonton wayang juga lah” Tenang jawapan yang diberikan Sekejap-sekajap Elisya yang melindungi dirinya di belakang Aqiel menjadi santapan matanya Tipu lah kalau dia kata langsung tidak terkejut melihat ‘mereka’ bersama-sama Namun dia tidak mahu membuat tafsiran sendiri Pasti ada sesuatu yang terjadi semasa cuti ini yang telah mendekatkan mereka berdua Aqiel perasan akan pandangan Harith terhadap mereka berdua terutama Elisya Gusar hatinya melihat pandangan itu sambil cuba memahami maksud pandangan tersebut “Sorang saja ke” Cuba menutup taufan yang melanda dalam dirinya “Tak lah dengan cousin aku Dia pergi cari barang kejap Malas…” Ayatnya tergantung di situ apabila telefon bimbitnya tiba-tiba menyanyikan lagu Body Language Handphone dalam kocek dikeluarkan dan dijawab panggilan yang entah dari siapa “Eyh Tak apa lah Cousin aku tiba-tiba tak sedap badan katanya Aku chow ek” Katanya setelah mematikan talian “Ok See yea” Balas Aqiel “Bye Elisya…” Elisya yang menghadap ke arah lain memusingkan badannya “Tak perlu lah kau nak menyorok belakang Aqiel tu Aku dah nampak kau dari tadi Tak ada apa yang perlu dimalukan Aku open lah” Elisya tersentak mendengar ayat itu Kemudian riak wajahnya bertukar ‘Ade aku kesah’ Senyuman dihadiahkan kepada teman sekelasnya itu “By the way Aku jalan dulu Jumpa lagi” Lambaian diberikan sebelum menghilangkan diri dalam kelompok orang ramai Aqiel dan Elisya berpandangan sejenak sebelum masing-masing mengangkat bahu sambil tersenyum Senyuman masing-masing menunjukkan makna yang berbeza Senyuman Aqiel terukir dek kata-kata terakhir Harith tadi ‘Aku open lah’ Ada makna tersirat di situ yang menggembirakan hati kecilnya Berlainan dengan Elisya yang tersenyum kerana dia sudah mula boleh menerima perkataan ‘kawan’ sekali lagi dalam hidupnya* “Awak… Nama penuh awak Mya Zara Elisya kan” Pinggan yang sudah kosong ditolak sedikit ke depan Elisya yang masih makan baki makanannya hanya mengangguk ‘Tak baik bercakap masa makan’ “Ada tak orang panggil awak Mya or Zara” Sisa Jus Mangga disedut sehingga habis Elisya geleng sambil mengelap mulutnya dengan tisu yang diambil di kaunter tadi “Can I” Elisya mengerutkan dahinya “Can what” “Call you Mya” “Kenapa nak call saya macam tu Kan semua orang panggil saya Elisya Senang” Duduknya dibetulkan “Saja Kesian arwah parents awak kasi nama awak panjang-panjang Alih-alih satu je orang panggil” Elisya diam sejenak memikirkan kata-kata Aqiel Ada betulnya di situ “Up to you As long as it’s my name” Putus Elisya “Wait Why don’t kita buat exchange” Cadang Elisya “Explain please” Aqiel kurang mengerti dengan apa yang dimaksudkan oleh Elisya “Mesti tak ada orang panggil awak ‘Aisy’ kan” Anggukan sebagai jawapan “Awak call saya Mya kan Then I’ll call you ‘Ayish’ Aisy tu macam tak best sangat lah Change sikit lah” Belum pun Aqiel bertanya mengapa dipanggil ‘Ayish’ Elisya sudah memberikan jawapannya “Ok Deal Mya” “Deal Ayish” Kemudian keduanya tertawa bahagia Hari esok pasti akan lebih ‘cerah’ Itulah harapan merekap/s : sgt2 sorry yea…cuz t8 a long time to done this n3…bz lorh…h0pe nj0y this. Jam di meja kecil sebelah katil diperhati lama.Kau tak mudah tinggalkan cintaku,Kau takkan mudah melupakan aku,”Sepanjang perjalanan pelbagai persoalan ditanyakan oleh Abang Han kepada Fatimah.“Call abang?Itulah dinamakan CINTA. Daripada IKHLAS lah datangnya KESETIAAN, lagipun aku memang tak suka layan lelaki yang tak di kenali. Sinaran cahaya menerobos masuk ke bilik melalui celah-celah tingkap.

  12. 7.
  13. nanti lepas tu Am minum, Dia baca buku tebal, Ben meletakkan kepalanya di pehaku dan menarik tanganku. Tinggal serumah lagi. Apa kata kita pergi minum dulu? Memang keluarga mereka sangat LOL. Adam kelihatan serius dengan wajahnya yang comel. dah panjang dah ayat awak tu Joyah.”” Woi!” menyergah Dekna yang tak habis-habis mengutukTerdiam Dekna Terkejut dia sebentar Bukan dia sahaja malah beberapa rakan kelasnya pun terkejut dengan jerkahan Husna yang melampaui batas bagi seorang gadis ayu seperti dia Ayulah sangat“Sorry” Ujar DeknaHusna memandang Dekna ” Cukuplah jawapan bagi semua soalan kau yang lebih kepada mengutuk itu dengan aku menyatakan kerana hati dia aku terpikat Ok”Dekna mengagguk Tersenyum kerana sahabat dunia akhiratnya ini sedang berbahagia Satu pelukan di berikan kepada Husna ” Semoga bahagia ini milik kau selamanya sahabat” berbisik perlahan di telinga Husna‘ Terima kasih sahabat’ bisik hati kecilnya***************Ditilik jam di tangannya 255 petang ‘Awal sangat ke aku datang ni’ dia berfikir sendiri Malu pula jika Fadhli berfikir dia pula yang over sampai menunggu jejaka tersebut datang Tapi ada dia kisahhehehe… tak kisah punDia melihat sekitar taman ini Di sinilah pertemuan pertama antara dirinya dan Fadhli Pertemuan pertama yang mendatangkan kekecohan dalam perhubungan mereka Macam mana tak kecoh kalau bertemu muka saja bergaduh Gara-gara aiskrim kegemarannya terjatuh di sebabkan jejaka tersebut Bikin hati panas sajaNamun itu dulu sekarang jika jejaka itu bertemu dengan dia di taman ini pasti akan di belikan aiskrim kegemarannya itu Husna tersenyumDitilik jam eh 315 petang da Mana dia ni Cepatnya masa berlalu Baru saja dia berangan sekejap tadi Husna mengeluh ‘ Kenapa dia ni lambat Tak pernah dia lambat dari aku Ada apa-apa berlaku ke’ curigaTiba-tiba hatinya berdebar Di pegang dadanya Berdegup kencang‘Mengapa wahai hati Apa berlaku Something bad happen Adakah kerana Fadhli’ makin berdegup kencang pabila nama Fadhli di sebut” Ya Allah kau selamatkan lah dia Jangan dia hilang dari pandangan mataku ini Masih ada dosa ku terhadap dirinya Masih belum terluah isi hatiku ini untuk dirinya” bisiknya perlahanDia masih setia menunggu Andai jejaka tersebut masih sudi memunculkan dirinya siapalah tahu‘Kalau saya sanggup tunggu awak selama dua tahun ni kenapa pula saya tak sanggup nak tunggu awak dalam masa beberapa jam’ teringat dia kata-kata Fadhli tadi Kata-kata yang melunturkan ego dia selama ini‘ Betul kalau awak sanggup tunggu saya selama dua tahun ini mengapa saya tak boleh tunggu awak dalam masa beberapa jam ni Saya tunggu awak saya harap awak datang’bisik hatinya sendiriDua jam berlalu Kelibat jejaka tersebut masih tidak kelihatan Sayu mula bertamu di hati Husna‘Mengapa awak buat saya macam ni Sampai hati Awak nak balas dendam ke Tak apa biar saya pergi rumah awak’ Nekadnya dirinya di dalam hati bagi mendapatkan jawapan dari mulut Fadhli sendiri***************‘ Nak beri salam ke tak’ ragu di dalam hatinyaKelihatan rumah Fadhli kosong dan sunyi Di tinjau keliling rumah tersebut dengan matanyamanalah tahu tetiba nampak juga Fadhli ke Tapi hampa tiada sesiapa pun Akhirnya dia ambil keputusan untuk memberi salam sahaja” Assalamualaikum”Tiada sahutan” Assalamualaikum” Untuk kali kedua namun masih tiada sahutan‘Ini kali terakhir tak jawab juga aku blah sajalah’bisiknya” Assalamualaikum” Lebih kuat dari tadi” Waalaikummusalam” jawab seseorang tapi bukan dari tuan rumah lalu dia berpaling ke arah suara yang menjawab salamnyaHusna senyumOrang tersebut juga senyum “kenapa ya nak Cari siapa”“Saya cari tuan rumah ni makcik Pergi mana ya semua orang Sunyi saja” Jawab HusnaTetiba wajah makcik tersebut berubah Sedih bertakung di lubuk hatinya” Makcik” panggil Husna Tiba-tiba dia rasa tidak sedap hati” Ada sesuatu ke berlaku” soal Husna kembaliMakcik tersebut diam kelihatan air matanya di tubir matanya Sedih mengenangkan seseorang yang banyak mengusiknyatapi baik dan ambil berat itu mungkin tiada lagi di dunia ini“Makcik” panggil Husna kembali” Salah seorang anak mereka di timpa kecelakaan” Sendu kedengaran” Siapa” soal Husna untuk kepastian” Zul” Pendek‘Zul Zul Fadhli Mungkinkah dia Dia’ menitik satu persatu airmatanya Bagai tidak dapat di terima hakikat tersebutInikah kesudahan perhubungan mereka yang baru nak terikat Tiadakah kebahagiaan untuk dirinya walau seketika Terkubur layu bunga yang baru nak menyegar di taman hatinyap/s: happy ending or sad ending” Main serkap jarang walupun kadang-kadang serkap jarangnya mengena.

Laisser un commentaire